Őrszem sziget

Őrszem sziget

Megérkeztünk az Őrszem szigetre. Itt a játék egészéhez képest nem sokat fogunk időzni, mégis fontos és súlyos döntéseket kell itt meghoznunk. Ha valaki könnyű lélekkel játszik, nem érzi az erkölcsi mélységet, azonban felnőtt fejjel - még ha nem is tudatosan - kényelmetlenül érezhetjük magunkat ezen a helyen. Az embernek ugyanis nem minden nap kell ítélkezni arról, hogy nyolc ember közül melyik legyen az a négy, aki életben maradjon, míg a négy másik ember meg fog halni. Ezen kívül egyébként az Őrszem sziget igen hangulatos hely. Hemzseg a Förtelmes harcosoktól és mágusoktól, a Sárkányelfektől, a levegőt pedig betöltik a sárkánygyíkok. Az egykor virágzó, dús növényzettel bíró kis sziget most egy kopár, megkínzott föld, melynek közepén baljósan ágaskodik a Csatatorony. Amíg Maxos, a Sárkány mágus élt benne, ez volt a sziget dísze, és számos helyről érkeztek ide látogatók. Most Laiken, a nekromanta uralja. Az eszement, szadista kísérleteihez az áldozatokat egy örvény segítségével gyűjti be, mely odavonzza a léghajókat, s ezeket a zsoldosaival kifosztatja, majd a holtakat - és az élőket is! - a termeibe viteti. Belőlük lesznek a Förtelmek. Viszont az életrevaló és magukat megvédeni képes emberek hajótöröttként tengetik napjaikat az Őrszem szigeten...

 

A Jóslat - The Prophecy

Küldetésadó: Sziget

Amikor kisétálunk a szabad ég alá megjelenik előttünk a Sziget. A furcsa hölgy - ahogy többen is emlegetik - elmagyarázza a teendőinket. Azzal kezdi, hogy a Jóslat szerint eljön majd egy Sárkánylovag, aki visszaköveteli jussát a bitorlótól, s uralkodásához társakat is kell választania. A Sárkánylovag mi vagyunk, a jussunk a Csatatorony (mert hogy minden rendes Sárkánylovagnak van egy!), a bitorló pedig nem más, mint Laiken, a nekromanta, aki erőszakkal kíván Sárkánylovaggá válni. Erről pedig Amdusias esetéből tudjuk, nem igazán lehetséges. Szóval a társak: ez a legfőbb feladatunk. Meg kell ismerkednünk a szigeten jelenleg tartózkodó emberekkel, főleg az oktatókkal. Pillanatnyilag nyolc oktató jelölt van, akik négy területen dolgoznak, ám különböző technikákban jártasak. A mi szerepünk az, hogy ki kell választanunk egy alkimistát, egy nekromantát, egy bűbájost és egy harci kiképzőt. Mivel két-két tanár van mindenre, a kiválasztottak élni fognak, a többiek meghalnak. Amennyiben megtagadjuk a döntést, Sziget fogja kijelölni számunkra a segédeket véletlenszerűen. Tehát inkább vállaljuk ezt a súlyos döntést. A választásunkat egy-egy totemnek kell jeleznünk, melyek akkor fognak kibújni a földből, ha megérzi jelenlétünket. A totemek - persze ha nem más módon végeztük el a szelektálást - elvégzik a munka "kellemetlen" részét: vagyis megölik a "másik" oktatót. A "kínálatot" az alábbi négy küldetésben részletezem, melyek után egyenként is jár jutalom. Ha kiválasztottuk a négy szolgát, ez a küldetés is teljesül.

Jutalom: 3750 xp, 1 további lehetőség

 

A kertész - The Gardener

Küldetésadó: Sziget

Ebben a küldetésben - és a másik háromban is - az a lényeg, hogy ki kell fürkésznünk a potenciális oktatók/segítőtársak gondolatait, hiszen az alapján ismerjük meg őket igazán. Most nézzük az alkimistákat, akik majd főzeteket készíthetnek nekünk és gyógyíthatják a megsebesült futárainkat.
Allan - már a viselkedéséből látszik, hogy vaj van a füle mögött. Ha a gondolatait is kifürkésszük, nyomban kiderül, hogy egy hazug, gyáva alak. Mindazonáltal ha felvesszük, azért nem bánjuk meg, mert a funkcióját betölti: tehát a főzeteinek hatékonyságát tudja növelni, illetve készíthet nekünk Allan italát, ami ideiglenesen ugyan, de elég jól felturbózza tulajdonságainkat.
Barbatos - viselkedése arrogáns, abszolút felsőbbrendűségi komplexusban szenved (ha van ilyen). Igaz, ami igaz, ő a világ egyik legjobb alkimistája. Ha nem bánjuk a lekezelő modorát, őt érdemes felvenni. (Így ha megszerezzük Geshniztől a Bölcsesség italát, azt akár el is fogyaszthatjuk, mely véglegesen megnöveli intelligenciánkat!)

Jutalom: 750 xp, 400 arany, 1 további lehetőség

 

Elcsípett élőhalott - Caught Undead

Küldetésadó: Sziget

Ebben a küldetésben - és a másik háromban is - az a lényeg, hogy ki kell fürkésznünk a potenciális oktatók/segítőtársak gondolatait, hiszen az alapján ismerjük meg őket igazán. Most nézzük a nekromantákat, akik a hozott testrészekből összerakják nekünk a Lényünket, melyet a nálunk lévő Kristálykoponyával tudunk magunkhoz hívni, vagy elküldeni.
Joneloth - gondolataiból kiderül, hogy ő mindennél előbbre valónak tartja a Lényünk nyilak és pengék elleni védelmét. Ezért ha mi kószaféle távolsági harcra vagy közelharcra specializálódtunk, érdemes magunk mellett egy ilyen védelemmel ellátott Lényt tartani, hisz így tud leghatékonyabban segíteni nekünk.
Igor - gondolataiból kiderül, hogy ő a Lényünk mágikus védelmét tartja rendkívül fontosnak. Így ha mi mágusok vagyunk, vagy kószaféle távolsági harcra képeztük magunkat, érdemes Igor keze munkáját választanunk.
Itt lehetőségünk van arra, hogy úgymond "ne nekünk kelljen meghozni a döntést". Egymásnak lehet ugrasztani a két nekromantát. Igor méreggel kíván megszabadulni Jonelothtól - aki egyébként a mestere -, Joneloth pedig szimplán feldarabolná Igort, majd újra összerakná... Nos, ha összeengedjük őket az fog végezni a másikkal, akinek "előbb adunk engedélyt", vagy akinek "beáruljuk a másikat".

Jutalom: 750 xp, 400 arany, 1 további lehetőség

 

Megbűvölve - Enchanted I'm sure

Küldetésadó: Sziget

Ebben a küldetésben - és a másik háromban is - az a lényeg, hogy ki kell fürkésznünk a potenciális oktatók/segítőtársak gondolatait, hiszen az alapján ismerjük meg őket igazán. Most nézzük a bűbájosokat, akik majd fegyvereinket és páncéljainkat fogják bűbájaikkal megerősíteni.
Wesson - gondolataiból kiderül, hogy ő a páncél megbűvölésének specialistája. Alerothban igen híres. Vele jött felesége is, aki elég idegesítő perszóna, mert állandóan esdekel, meg könyörög, meg túldicséri a férjét, aki erre többnyire leinti. Egyébként tudja, amit tudnia kell, valóban tisztességes ember.
Radcliff - ő a fegyverek megbűvölésének szakembere. Ha közelharcosok, vagy kószák vagyunk, érdemes őt választani, mert ugye ezekben az esetekben az a jó, ha a fegyverünk minél erősebb. Persze, ha inkább a védelemre gyúrunk, akkor maradhatunk a riválisánál. Egyébként két állapota létezik: vagy részeg, vagy másnapos. Azonban a mesterségében mindig a toppon van! :-) A bűbájos kiválasztásánál is lehetőségünk van a riválisokra hagyni a dolgot. Nevezetesen Radcliff kihívja ellenfelét egy versenyre: aki jobb fegyvert kovácsol, az lesz a győztes. Mint mondottam, itt egyértelmű lesz a nyertes, hiszen Radcliff az, aki a fegyverekben van inkább otthon. Ennek ellenére választhatjuk még Wessont!

Jutalom: 750 xp, 400 arany, 1 további lehetőség

 

Edzőtárs - Sparring Partner

Küldetésadó: Sziget

Ebben a küldetésben - és a másik háromban is - az a lényeg, hogy ki kell fürkésznünk a potenciális oktatók/segítőtársak gondolatait, hiszen az alapján ismerjük meg őket igazán. Most nézzük a harc oktatókat, akik különböző harci képességeket tudnak fejleszteni, miután megszereztük a Csatatornyot.
Hermosa - ő kiváló közelharci oktató, határozott és tisztességes nő. Neki fogalma sincs arról, hogy kik vagyunk, milyen célunk van. Ő egyszerűen élni akar. És persze nagyon csábítóan hangzik számára egy olyan karrier, hogy egy Csatatorony kiképzőtisztje lehet.
Kenneth - ő inkább a távolsági harcban van otthon. Egyébként először gyűlölettel néz ránk, hiszen ő is Sárkányvadász, de azért meg lehet őt győzni, hogy álljon mellénk. Elsősorban azért, mert az élete múlik rajta. :-) Egyébként meg miután elmagyarázzuk neki a célunkat, legalább azzal tud szimpatizálni - így "hajlandó" nekünk segíteni.
Ebben az esetben is megtehetjük, hogy a két emberre hagyjuk a döntést. Bár itt csúf véget ér a dolog. Kenneth jóformán követeli, hogy áruljuk el, ki a vetélytársa. Ha ezt megtesszük, akkor odarobog és kihívja Hermosát párbajra. Közelharcban tulajdonképpen esélye sincs a hölgy ellen - itt elég egyértelmű, ki kerül ki győztesen a harcból. Ez sajnos azt is jelenti, hogy ki marad életben. Tehát ha Kennethet választanánk, semmi esetre se áruljuk el neki, hol van Hermosa. Bár ha véletlenül megtesszük, a párbeszéd során megakadályozhatjuk a párbaj lezajlását.
Későbbi megfigyeléseim arra engednek azonban következtetni, hogy fenti szituáció csak akkor alakul ki, ha női karakterrel játszunk. Férfi karakter esetén Kenneth győz. Bár mivel ezt nem teszteltem, nem tudom, valóban így van-e.

Jutalom: 750 xp, 400 arany, 1 további lehetőség

 

Gyertyák a szélben - Candles in the Wind

Küldetésadó: Sassan sírja

Ha tovább megyünk a sziget bal oldalán a következő tengerbe nyúló földnyalábon egy rejtélyes sírhelyet találunk. Ezen a helyen mindig fú a szél, kavarog a por. A sír körül három gyertya áll. Ha megpróbáljuk őket meggyújtani, a kis lángot elfújja a szél. A sírfelirat is erről tanúskodik: ki itt nyugszik szélcsendre vár (ez csak a lényeg). Kerítenünk kell tehát valami varázslatot, amivel elcsendesíthetjük a szelet. Ehhez a megoldást majd Elfrithtől kapjuk, egy bajba jutott tengerésztől, akivel a sziget másik oldalán fogunk találkozni. Ő átad nekünk egy könyvet, melyet a szél elaltatására találtak ki. Ezzel kocogjunk vissza a sírhoz, olvassuk fel a varázslatot, majd gyújtsuk meg a gyertyákat. Erre megjelenik Sassan szelleme.

Jutalom: 1 választható lehetőség

 

A második eljövetel - The Second Coming

Küldetésadó: Sassan szelleme

A főküldetésben ott tartottunk, hogy megjelent előttünk Sassan szelleme azon a bizonyos tengerbe nyúló földnyelven. Beszélgessünk vele, tudakoljuk meg, bejuthatnánk-e valahogy a Csatatoronyba. Hamar kiderül, nélküle nemigen. Viszont ahhoz, hogy velünk tudjon jönni, életre kell keltenünk. Ehhez pedig szüksége lenne a gyűrűjére, melyet Laiken dolgozószobájában találunk meg. Ez a bizonyos "dolgozószoba" inkább egy kezdetleges kísérleti laboratórium, és a keleti parton található, nem messze a Parti szentélytől. A jelszó: "kimúlás". Menjünk be, kutassuk át a helyet, s az utolsó szobában egy kis ékszeres dobozkában meg is találjuk Sassan gyűrűjét. Kifelé jövet megjelenik a Gonosz Sassan és búcsúzóul otthagy nekünk néhány Förtelmet. Verjük le őket. Az egyiknél találunk majd egy kulcsot, amivel az utolsó helyiségben lévő zárt láda nyitható. Ezután térjünk vissza Sassanhoz és adjuk át a gyűrűt. Ekkor Sassan újra hús-vér alakot nyer.

Jutalom: 1 választható lehetőség

 

Csatatorony

 

Belépő - Breaking an Entry

Küldetésadó: Sassan

Beszéljünk még Sassannal egy kicsit, majd ha valóban minden küldetést elvégeztünk és úgy látjuk, nincs más dolgunk a szigeten, és Hasadt Völgyben is végeztünk, akkor szóljunk neki, hogy készen állunk a Csatatorony meghódítására. Ekkor Sassan elindul, mi pedig kövessük. Ő elrobog a mágikus fal irányába, amelyen eddig nem tudtunk átmenni (a Bűbájos totem közelében). Ott Sassan felordít Laikennek, tudomására hozza, hogy él és bosszút állni jött. Erre Laiken lerombolja saját védővarázslatát, de csak azért, hogy a banditái kirohanhassanak és végezhessenek velünk. Ezután a nő tovább rohan, s mi jó, ha tartjuk vele a ritmust. Számos banditán (harcosokon, íjászokon és varázslókon) kell átverekednünk magunkat, amíg elérkezünk a bejáratig. (Ami nem a főbejárat, mert az jelenleg zárva van. Egyébként erre is megtisztíthatjuk az utat, ha már ennyire belejöttünk. Errefelé néhány Förtelem állja el utunkat. Viszont ha már idáig eljutottunk, akkor aktiváljuk is a bejárat előtt álló Utazók szentélyét - később hasznunkra lesz!) Amikor Gabet, a banditavezér megszólít minket, akkor már tudhatjuk, nincs messze az első célunk: vagyis a toronyba való bejutás. Hogy röviden, vagy hosszabban csevegünk el Gabet-val, az rajtunk múlik. Tulajdonképpen mindegy, mert végül úgy is küzdelemre kerül a sor. Ha velük is megvagyunk, akkor elérkeztünk a Csatatorony aljába nyíló ajtóhoz. Lépjünk be.
Innen haladjunk egyenesen előre, mígnem egy zárt ráccsal találjuk magunkat szembe. Itt a bal oldali kapcsolót nyomjuk meg. Ezután ismét alkalmunk lesz találkozni a Gonosz Sassannal, aki - miután levágjuk a ránk uszított banditákat - menekülés gyanánt beomlasztja a folyosó egy részét. Végezzünk még a maradék banditákkal. Ha gondoljuk, beszéljünk a cellában lévő rabbal, aki megszólít minket, mikor a közelébe érünk. A gondolatai is elárulják, vagy ha kiengedjük, ő maga beszél róla: a tőle balra lévő cellában minden bizonnyal van valami rejtett raktárhelyiség, mert oda behurcoltak dolgokat, de nem hozták ki. De nem feltétlenül szükséges a bandita útmutatása, mert minden működik magától is. Lépjünk be a bal szélső cellába, majd a végében nyomjunk meg egy gombot. Ekkor egy folyosóra léphetünk, amely valóban egy raktárhelyiségbe fut bele. Itt még adódik néhány csontváz, s ha rajtuk is átjutunk, akkor az asztalon található robbanótölteteket mindenképpen vegyük magunkhoz. Ezután még átnézhetünk abba a cellába, amit kívülről nem lehetett kinyitni: a kanyarban lévő gerendákon is találunk egy gombot. Ha ezt is megnyomjuk, beléphetünk a cellába és azt is átkutathatjuk. Ekkor már kezünkben van a megoldás kulcsa - vagyis robbantani fogunk! Menjünk most a beomlasztott részhez, ott felajánlja a játék a robbanószer elhelyezését. Tegyük meg, majd fussunk vissza, a cellák felé. BUMM! Mehetünk tovább.

Jutalom: 1 választási lehetőség

 

Mi lehet egy névben - What's in a Name?

Küldetésadó: Sassan

A hódítás következő szakasza az lesz, hogy eljussunk Laikenhez, de Sassannak van egy jobb terve, amellyel valamelyest talán megkönnyíti a dolgunkat. Az eltakarított omlástól nem messze egy felvonóhoz érünk, ahol megjelenik Sassan, és elmeséli, Laiken úgy biztosított magának "halhatatlanságot", hogy Lélekegyesítést hajtott végre magán és egy örök életű démonon. Ezzel ugye csak azt érte el, hogy Laikent nem lehet megölni, amíg a démon életben van, hiszen amíg az sértetlen, Laiken nem halhat meg. Ennek ellenére választhatjuk azt is, hogy Laikennel szállunk szembe közvetlenül, de célszerű mégis a démonos módszert véghezvinni. Ennek az a hátulütője, hogy bár az ötlet maga jó, egyelőre kivitelezhetetlen, mert egy bizonyos démon megidézéséhez ismerni kell annak nevét. Sassan elirányít minket Erlkinghez, aki ott volt a Lélekegyesítő szertartás alatt, s bár kivágták a hangszálait, hogy véletlenül se árulhassa el senkinek a démon nevét, mindig készített feljegyzéseket. Ezeket kell nekünk megtalálni.
A Csatatorony belseje 4 szintből áll. Mi ugye az 1. szinten léptünk be a toronyba.
Ha a lifttel lemegyünk a föld alá, ott találjuk a Hullaházat, ahol van egy Utazók szentélye, illetve él egy Grimm nevű ember. Ő a kórboncnok - később hasznunkra lehet, ha beszélgetünk vele és megígérjük, hogy eltakarítjuk Laikent. Ekkor ő felköltözik majd a Nekromancia kör teraszára, ahol fincsi testrészeket lehet tőle (borsos áron) vásárolni. Még amikor a folyosón járunk, megtámad minket egy Förtelem. Miután végzünk vele, szerezhetünk egy kulcsot!
Amit mi most keresünk, az a 2. szinten van. Itt él Erlking, Laiken goblin inasa. A Hullaháznál szerzett kulcsot itt érvényesíthetjük az egyik ládánál. Menjünk tovább Erlkinghez, elegyedjünk szóba vele. Persze beszélni nem fog, de olvassunk bele a gondolataiba, melyből kiderül, hogy ő legszívesebben a balladákat olvassa. Ezután menjünk a helyiségben húzódó hosszú asztalsor másik oldalára a könyvespolchoz. Itt a könyvespolc felkínál néhány könyvet "olvasásra". Itt válasszuk ki a balladákat (a pontos címére már nem emlékszem), mire elénk tárul egy rejtett lyuk. Itt találunk majd egy kis ládikát, melyhez a kulcsot a 3. szinten kaparinthatjuk meg. Ha az megvan, pakoljuk ki, s így hozzájutunk egy "Lélekegyesítési szerződéshez", mely tartalmazza a démon nevét: Razakel.
A 3. szinten elég sok Förtelem harcossal meg mágussal kell szembenéznünk. Ha minddel végeztünk, a bal oldali helyiségben a "műtőasztalon" heverő borzalom feléled és ő is nekünk támad. Miután megöltük, vegyük el tőle a kulcsot Erlking ládikójához.
Ha bejártuk ezt a három szintet, menjünk vissza Sassanhoz, tájékoztassuk a helyzetről és a démon nevéről. Azonban mielőtt a tervet végrehajtjuk, Sassan és Talana is figyelmeztet minket, hogy ha sikerül elfoglalnunk a Csatatornyot, Damian bizonyára tajtékzani fog a dühtől. Már így is beszivárgott Hasadt Völgybe, de ezután haragja nem ismer majd irgalmat és minden élőt elpusztít majd a völgyben. Ezért ha maradt még elvégezetlen feladatunk, akkor azt most fejezzük be. (A Szívtipró küldetést nem lehet "befejezni", mert az ugyebár folyamatosan fennállt. Viszont ha van még maradék goblin szívünk, azt érdemes még leadni!) Szóval ha véglegesítjük döntésünket, akkor Sassan elküld minket, hogy menjünk a 4. szintre, s találkozzunk vele ott.
A 4. szinten lesz majd az idéző terem. Idefelé - mily meglepő - egyetlen ellenféllel se találkozunk. Amikor belépünk a terembe, az ajtó bezárul a hátunk mögött és megjelenik a Gonosz Sassan. Ezúttal nem bosszantani jött, hanem végre harcolni. Szedjük szét, majd gyűjtsük be a darabjait. Ezután végre Sassan megidézheti Razakelt, a démont.

Jutalom: 1 választási lehetőség

 

Laiken a fészkében - Laiken in his Lair

Küldetésadó: Sassan

Miután Sassan megidézi Razakelt, egy rövid párbeszéd után a démon ránk támad. Amikor már elég közel kerül a halálhoz, alattomos módon meglép. Így végül nem marad más választásunk, mint hogy magával Laikennel szálljunk szembe. Most már viszont nem csak vele, hanem Razakellel is meg kell küzdenünk. Illetve, hogy egész pontos legyek: eldönthetjük, Laikennel, vagy Razakellel akarunk-e szembeszállni, mert abban a pillanatban, mikor az egyikkel végzünk, a másik is meghal. :-) Mielőtt nekiduráljuk magunkat a boss-harcnak, Sassan felajánlja a segítségét: választhatjuk, hogy a küzdelem során minket gyógyítgasson, vagy idézzen annyi élőhalottat, amennyit csak tud, illetve szálljon szembe Laikennel. A döntésünk után menjünk a felvonóhoz, aztán kezdődhet a harc.
Ha végeztünk az egyikükkel, egy átvezető videót nézhetünk végig, amelyben bájosan elcsacsog Damian és Zandalor. Amikor e párbeszéd véget ér, Zandalor közli velünk, hogy siessünk, vegyük fel a sárkány alakunkat a Sárkánykő segítségével, és verjük vissza Damian seregeit.

Jutalom: 3750 xp, 1 további lehetőség

 

Közjáték...

A Sassan mellett lévő ajtón lépjünk ki, majd menjünk a kis oltárszerűség felett lebegő Sárkánykőhöz. Ekkor a kő ereje átjárja testünket, s először magunkra ölthetjük a Sárkány alakot. Ezután mindjárt egy keménynek tűnő feladatot kell végrehajtanunk. A Csatatornyot Damian lebegő erődje ostromolja. A Fészektornyok ontják magukból a sárkánygyíkokat, és alant az egész Őrszem sziget méregfelhőbe borult. Túl alacsonyra nem szállhatunk, mert a méreg hatni kezd ránk. Ebben az átmeneti állapotban még nem változtathatunk alakot, így kénytelenek vagyunk a jelenlegi célunkra koncentrálni, nincs menekvés. Ez pedig nem más, mint hogy meg kell semmisítenünk minden Fészektornyot. Amikor ezzel megvagyunk, újabb lesújtó jelenetnek lehetünk tanúi.
Damian tombol, iszonyatos bosszúvágyától hajtva porig égeti Hasadt Völgy falvát és az egész térséget. Elpusztít minden élőt, és a fák tetejéig mindent elborít a méregfelhő.

 

Ezután képesek leszünk tetszőlegesen felvenni a Sárkány alakot a Q billentyű segítségével. Ha pedig - bárhol legyünk a világban - a Csatatoronyba akarunk visszajutni, nyomjuk meg az U billentyűt, majd válasszuk ki a kívánt platformot. (Ezek alapbeállítások!)

 

Tovább a Titkokhoz