Mardeneus tér

Mardaneus tér

 

Elsősegély - First Aid

Küldetésadó: Peter

A Mardaneus téri gyógyítók között keressük meg Petert, mert neki feladata van számunkra. Éppen egy haldoklót próbálna meg visszahozni az életbe, de már csak egy nagyon ritka dolog segíthet rajta: egy gyógyító kő. Egyetlen darab maradt még készleten, s a gyógyító megkér minket, hogy szaladjunk el érte. Ez a Gyógyítók házában van, az alagsorban, (térkép) de mivel azt lezárták egy fertőzőnek vélt betegember miatt, így a jelszót is elárulja: lonc. Menjünk hát a mondott helyre, mondjuk be a jelszót, lépjünk be. Kelton ugyan azonnal megszólít minket, de miután végzünk a beszélgetéssel, forduljunk a bejárattól jobbra lévő asztalhoz. Kapjuk fel a gyógyító követ és vigyük el Peternek. Ő szépen megköszöni, aztán siet is a haldokló segítségére.

Megjegyzés: azt, hogy pont Petert kell megszólítanunk onnan is megtudhatjuk, hogy amikor a Gyógyítók házában Decimusszal beszélünk, és beleolvasunk a gondolataiba, vagy teljesítjük az általa adott küldetést, megemlíti Bernardot, meg a holmijait, amit a gyógyító az ő kérésére rejtett el az alagsorban egy ládában. Ha Bernardnál erre rákérdezünk Decimus ládájára, a fickó készséggel átadja a láda kulcsát, de a helyiségbe már csak jelszóval léphetünk be, amit csakis Peter ismer.

 

Nericon haragja - Nericon's Wrath

Küldetésadó: Nericon

Miután elvégeztük a "Nagy fába vágni a fejszét" küldetést, akkor Nericon azzal az útravalóval enged tovább minket, hogy segítünk neki kigazolni, és gyökerestül szüntetjük meg a városrészt pusztító vészt. Meg kell keresnünk azt a forrást, ami táplálja a földből folyamatosan előtörő élőhalottakat, mert hogy valami irányítja őket a háttérből, az biztos. Méghozzá valami rettentő erős lény. Ez a lény nem más, mint a Mérnök. E küldetésnek akkor járhatunk a végére, ha megöljük a Mérnököt (akitől amúgy is meg kell szereznünk a negyedik nyomravezető ereklyét - ld. "A IV. ereklye"). Ha végeztünk a gonosz lénnyel, térjünk vissza Nericonhoz és számoljunk be a sikeres tisztogatásról. Ekkor Nericon lelke megbékél, s távozik a fából. Mostantól bárki elmehet mellette, nem bánt többé senkit.

 

Bizalom köre kocsma

 

Már megint hajtóvadászat - A Hunting We Shall Go Once More

Küldetésadó: Balbus

A Mardaneus téren lépjünk be a Bizalom köre kocsmába. Az ajtótól rögtön balra ismerős hirdetőtábla köszön vissza: körözik Aleroth leghírhedtebb bűnözőit. Mindjárt el is olvashatjuk, kik vannak a palettán. Beszéljünk az egyik hosszú asztalnál ücsörgő Balbusszal, ő felelős az ügyért. Ha elkapunk egy-egy bűnözőt, neki szóljunk, s tőle kapjuk a jutalmunkat. Ha mindhárom bűnözőt (ld. "Mysus", "Carmina", "Jango" küldetések) elkapjuk, kiérdemeljük a legfőbb jutalmat: Caracalla kalapácsát.

 

Mysus - Mysus

Küldetésadó: Balbus

Fekete piacMysus, a tolvaj és fekete piaci kereskedő haláláról bizonyítékként az ismerőseinek listáját kell leadni Balbusnak. Menjünk lefelé a Lanilor utcán, s a színház után a bal oldalon egy Nerk nevű fickó ácsorog egy csapóajtó előtt. A csapóajtó a Fekete piachoz vezet, csakhogy ez számunkra egyelőre zárva van. Beszéljünk Nerkkel. Olvassunk bele a gondolataiba, ebből kiderül, hogy egy Dormen nevű fickót vár nagyon az új árukkal Verdistisből, de már igencsak késik. Adjuk be neki, hogy mi vagyunk Dormen, s azonnal leenged minket. Menjünk le, végig a folyosón, be az utolsó helyiségbe. Itt három másik gazember társaságában találjuk Dorment. Beszéljünk vele. Akár kereskedhetünk is vele, mielőtt megöljük, és a gondolatait is érdemes elolvasni, aztán ha úgy látjuk jónak, áruljuk el neki, miért is jöttünk valójában. Ekkor Dormen és három társa ránk támad. Öljünk meg mindenkit, majd Dormen tetemét fosszuk ki. Kifelé menet tanúi lehetünk annak, hogyan hajtja el Nerk a valódi Dorment, mert azt hiszi, ő a csaló. Ám amikor ismét megszólít minket Nerk, már bármit válaszolunk, mindenképpen harc lesz a vége. Végezzünk az ajtónállóval is. Ezután sétáljunk vissza Balbushoz a jutalmunkért.

 

Carmina - Carmina

Küldetésadó: Balbus

Decimus házaOrgyilkos Carmina, a Varjúfészek csapása Decimus házában tanyázik néhány csatlósával egyetemben. Amikor oda belépünk, nem sokat teketóriázik, simán ránk támad. Mutassuk meg nekik, ki az erősebb, aztán ha már holtan hevernek, vegyük el tőle a nyakláncát - ezt kell elvinnünk Balbusnak bizonyítékként. Ha átadtuk a bajnoknak a nyakláncot, megkapjuk a jutalmunkat.

Tipp: Decimus házában vagy egy titkos helyiség, ide különböző kapcsolókarok meghúzásával juthatsz be. További részleteket ld. a "Titkok - Egyéb" címszó alatt.

 

Jango - Jango

Küldetésadó: Balbus

Vadfűz udvarház elmegyógyintézetHasfelmetsző Jango, a tünékeny árny a Vadfűz udvarház nevű elmegyógyintézetben tűnik fel. Ez az épület is a Varjúfészekben van, a bejárattól balra a második ház. Kezdjük el felfedezni az intézetet. Ahogy mászkálunk, találunk két nagy nyomólemezt a padlón. Ha ráállunk az egyikre - nem történik semmi. Csakhogy ha ezután elindulunk vissza a kijárat felé - mivel már nem maradt több felfedeznivaló -, szembetalálkozunk Jangoval. Akár azonnal is megölhetjük, de hasznos segítőtárs lehet még a nyomólemezeknél. (Ha mindjárt megöljük Jangot, akkor a nála talált kulccsal kinyithatjuk a bejárattal szembeni cellát és megkérhetjük Teddyt, az őrült rabot, hogy mielőtt elmegy, segítsen nekünk ráállni a nyomólemezre. Ő megteszi nekünk ezt a szívességet, s csak azután tűnik el.) Tehát először célszerű a váratlan, ismerkedős stílust választani a párbeszédben. Ezután segít nekünk a nyomólemezeknél, s amikor a két nyomólemezre egyszerre lépünk rá, eltűnik az orrunk elől a fal. Innen aztán folytathatjuk a felfedezést. Innen balra, a sarokban találunk egy cellát, benne egy hatalmas trollal, tőle felvehetjük a "Kocsmáros", majd "Az elátkozott serleg" küldetéseket. Itt az elmegyógyintézetben még sok-sok rejtélyt találunk, és érdekes helyekre is eljuthatunk, ha alaposan szétnézünk (ld. "Titkok - Egyéb / Gondolatolvasás"). Amikor elindulunk kifelé, Jango utánunk szalad. Na ez az a pillanat, amikor el kell döntenünk, hogy futni hagyjuk, vagy megöljük a bűnözőt. Ha futni hagyjuk, elbukjuk a "Már megint hajtóvadászat" küldetést, legalábbis nem kapjuk meg Caracalla kalapácsát, ami csak akkor jár, ha mindhárom bűnözőt elkapjuk. Ha viszont most fenyegetően felemlegetjük neki a koporsót, akkor megküzdhetünk vele. Ha meghalt, vegyük el tőle a holmiját és a karperecét vigyük el Balbusnak a jutalomért cserébe.
Találunk nála egy kulcsot is, amivel kiszabadíthatjuk a bejárattal szemben raboskodó őrültet. (Ha nem öljük meg Jangot, akkor ő maga adja nekünk.) Bár ez a játék további részére semmilyen kihatással nincs.

 

Vén róka vagy friss vér? - Old Dog or New Tricks?

Küldetésadó: Messalina

A Bizalom köre kocsma alagsorába is kukkantsunk be, itt találjuk Messalinat és Dr. Westet. Messalina egy bajnok tiszt, és nincs valami jó hangulatban. Kicsit azért beszélgessünk vele, hátha sikerül felvidítanunk. A lányt elég sok minden bántja, többek közt az, hogy Damian ostrom alá vette Messalina szeretett városát, és két katonája sem tért még vissza, pedig roppant egyszerű feladattal bízta meg őket. Na, ezt egy kicsit kifejtetjük vele bővebben. Van a Lanilor utca végében egy régi katakomba, Nimir temploma a neve. Azt jelentették, hogy élőhalottak kószálnak a járatokban. Egy bajnok számára néhány élőhalott csupán egy kis edzés kellene, hogy legyen, ezért ezt a rutinfeladatot két katonára bízta. Tudja róluk, hogy borzasztó lassan végzik a munkájukat, de ez már mégis csak túlzás. Messalina megkér minket, hogy ha már úgyis körbejárjuk a várost, tegyük már meg, hogy a két bajnok körmére nézünk. Nos, a helyzet nem is olyan vészes, mint amilyennek látszik. Ugyanis az Ágaskodó csikóhal előtt találjuk meg őket, amint azon vitatkoznak végeláthatatlanul, hogy melyikük menjen be Nimir templomába. Minius, a fiatalabb arra hivatkozik, hogy neki kell bemennie, hiszen ő a fiatalabb, jobban bírja a harcot. Aulus viszont, aki idősebb, azt mondja, ő a tapasztaltabb, így neki könnyebb dolga lenne az ellenséggel. Amint megközelítjük őket, Aulus odahív és megkér minket, segítsünk eldönteni a helyzetet. Első körben megkérdezhetjük, amit minden épeszű ember kézenfekvő ötletnek tartana: miért nem mennek be ketten? Erről persze szó sem lehet, mert mindketten féltik a másik életét (hogy miért ennyire előzékenyek egymással, azt megtudhatjuk Madam Eve naplójából ;-) ). Elküldhetnénk Aulust a templomba, de ő meghalna. Ha beleolvasunk a gondolataiba, akkor megtudhatjuk ugyanis, hogy ő megsérült, csak eltitkolja, mert egy bajnokhoz nem méltó a fájdalom kimutatása. Ezzel persze eldől a vita. Mondjuk meg nekik egyenesen: Aulus megsérült, ő nem mehet, így Minius az, akinek boldogulnia kell a katakombákban. Az ifjú rögvest elviharzik. Aulus azonban megkér minket, hogy ha ő nem is mehet vele, mi azért menjünk utána és vigyázzunk rá helyette is. (Ha az öreget küldjük be, Minius szóról szóra ugyanezt kéri tőlünk.)
Nimir templomaMég meg is jelöli a térképünkön, hol van Nimir temploma. Leszünk szívesek akkor utána menni, hátha valami baja esik a gyereknek (öregnek). Tipegjünk el egészen a Lanilor utca legvégébe, ott ereszkedjünk le a csapóajtón át a katakombákba. Menjünk le a lépcsőn, majd forduljunk balra. A folyosó elején látunk néhány falba vájt nyughelyen heverő csontvázat - ez megszokott látvány itt. Csakhogy az egyiküknél lesz egy kulcs! Ezt vegyük magunkhoz. Amikor a folyosó végére érünk, láthatunk egy piedesztált, de közben már hallhatjuk Minius nyafogó hangját is, ahogy segítségért kiált. A piedesztál világossá teszi számukra, hogy Miniust csak úgy engedhetjük ki, ha a balra látható négy fal mind zöldre vált, azaz mind felemelkedik (természetesen ez is Bellegar kis tréfája). Itt egyelőre egy kapcsolókart látunk, de összesen 7 ilyen van, s mind más falat/falakat emelnek fel. A következőket kell tennünk. A térképen megszámoztam (zöld számok) az itt található kapcsolókarokat, ezeket húzzuk meg az alábbi sorrendben: 1, 3, 5, 7, majd ismét a 1. Ekkor az összes fal felhúzódik, s a jobb oldali kamra fala eltűnik, Minius kiszabadul. Jön is hálálkodni. Olvassunk bele a gondolataiba, s akkor megtudhatjuk, hogy idefelé jövet látott egy kulcsot az egyik csontváz kezében, de félt elvenni onnan. Ha már elvettük a kulcsot, akkor természetesen a kis bejátszásban már nem látható, ha viszont még nem, akkor ott van. Ez a kulcs a barlangrendszer keleten található kis kamráját lezáró vasrácsot nyitja. (Ide érdemes bemenni, mert itt van az Árny vadász páncél egy darabja.) Miután az ifjú bajnok elrobog, fosszuk ki a ládát, majd fedezzük fel a templomot, ha már itt vagyunk. (A templom északi termében megtaláljuk Baldinit, akitől felvehetjük a "Baldini illata" küldetést.)
Ezután akár vissza is mehetünk Messalinahoz és elmesélhetjük neki, miért húzódott el ily sokáig ez az ügy, s hogy végül Miniust küldtük be, mert Aulus megsérült. Ezzel tulajdonképpen vége is a küldetésnek.

 

Elmés ügyek - Mind over Matter

Küldetésadó: a küldetésláncban szereplő bármely személy, akinek elsőként olvasunk bele a gondolataiba

A játékban egy egész küldetéssorozatot vihetünk végig, ha az alábbi személyek valamelyikénél beszélgetés közben gondolatolvasást alkalmazunk: Messalina, Bernard, Bedwyr, Dr. West, Casca, Virginius, Flora és Valeri. A küldetéslánc ebben a sorrendben oldható meg. A sort Messalina elveszett érméjével kell kezdenünk, ezután már csak egyiküktől a másikig kell szaladgálni a kapott tárgyakkal, és végül Valeritól kapunk használható jutalmat.

 

Messalina - Messalina

Küldetésadó: Messalina

Messalina a Bizalom köre kocsma alagsorában ücsörög Dr. West felüdítő társaságában. Ha beszélgetés közben beleolvasunk a gondolataiba, megtudjuk, hogy elveszítette kedvenc érméjét. Ez a világon az egyetlen olyan érme, melyre Bellegar képmását verték, úgyhogy nagyon értékes - legalábbis számára. Menjünk el a Lanilor utcába Gula házához. A ház előtt van egy vágat, ahol találunk egy ládát. (térkép) Ennek a kulcsa egy halottnál van. Ha a láda előtt állva felnézünk a következő ház irányába, egy rést látunk. Ide ugorjunk fel. Kutassuk át a holttestet, vegyük el tőle a Bellegar érmét, de a kulcsot is, ha már úgyis itt vagyunk, és nyissuk ki a ládát. Térjünk vissza Messalinahoz, adjuk oda az érmét, s ő ennek örömére nekünk adja "A pajkos folyóvárosi lány" című könyvet.

 

Bernard - Bernard

Küldetésadó: Bernard

Ha minden igaz, már tudjuk, hogy Bernard a Gyógyítók házában, az emeleten található. Amikor beszélgetünk vele, és beleolvasunk a gondolataiba, azt láthatjuk, hogy állandóan "A pajkos folyóvárosi lány" című könyvön jár az esze. Ha Messalinanak már visszavittük a Bellegar érmét, akkor megkaptuk tőle ezt az olvasmányt. Adjuk hát oda a gyógyítónak, hadd legyen egy jó napja. Erre ő megjutalmaz minket egy üveg Magas csarnoki borral.

 

Bedwyr - Bedwyr

Küldetésadó: Bedwyr

Bedwyr, a csontváz bűbájos a Főnix fogadó emeletén raboskodott egy bezárt szobában, amíg ki nem szabadítjuk (ld. "Szítsd fel a tüzet!" küldetés). Gondolatolvasás után megtudjuk, hogy rettentően vágyik egy palack Magas csarnoki borra. Bár meginni nem tudja, de jól esne neki egy kicsit nosztalgiázni, ha a birtokában lenne. Ha már odaadtuk Bernardnak az áhított könyvét, akkor kaptunk tőle egy üveggel ebből a kerítésszaggatóból. Adjuk oda a csontinak, hadd merengjen a múlton. Erre ő boldogan átnyújt nekünk egy olyan végtagot, amelyhez hasonlót még sosem látott.

 

Dr. West - Dr. West

Küldetésadó: Dr. West

Dr. West, a város orvosa, kórboncnoka és nekromantája a Bizalom köre kocsma alagsorában dolgozik, melyet a zombitámadáskor átalakítottak hullaházzá. Amikor beletúrunk a gondolataiba, világossá válik számunkra, hogy mindennél jobban vágyik egy olyan végtagra, amelyhez foghatót még senki se látott, s arról ábrándozik, mekkorákat fog vele kísérletezni. Ha Bedwyrnek már odaadtuk a bort, a birtokunkban van az ominózus végtag. Passzoljuk át Dr. Westnek, aki cserébe egy léghajó modelljével szúrja ki a szemünket.

 

Casca - Casca

Küldetésadó: Casca

Casca az a bajnok parancsnok, aki a Mardaneus téri zombiirtó osztagot vezeti. Ha beszélünk vele, és belekukkantuk a fejébe, akkor meghallhatjuk, ahogyan tépelődik magában: Damian ostromolja Alerotht, a Varjúfészket elárasztották az élőhalottak, ő meg csak arra a kis léghajóra tud gondolni, amivel gyermekkorában játszott. Ha szert tettünk már egy különleges végtagra, amit átadtunk Dr. Westnek, akkor nálunk lesz egy léghajó modell. Ezt ajándékozzuk oda Cascanak, aki erre ad nekünk egy iránytűt.

 

Virginius - Virginius

Küldetésadó: Virginius

Virginius egy katona, aki a Nagy piactéren álldogál egy lépcső tetején, nem messze Caracalla égő tetemétől. Beszélgetés közben alkalmazzuk a gondolatolvasást. Arra gondol, hogy ha egyszer véget ér Damian ostroma és túléli, akkor elmegy majd az erdőbe kirándulni, de ahhoz szüksége lesz egy iránytűre, mert anélkül ott könnyű eltévedni. Ha már odaadtuk Cascanak a léghajó miniatűr modelljét, akkor kaptunk tőle egy iránytűt. Ezt adjuk tovább Virginiusnak, aki cserébe egy gyöngysort nyújt át.

 

Flora - Flora

Küldetésadó: Flora

Flora a Főnix fogadóban üldögél a pultnál és iszogat. Ha szóba állunk vele, igazából nem mond semmi fontosat, de ha belelátunk a gondolataiba, megtudhatjuk, hogy elveszítette a gyöngysorát, ami nagyon sokat jelentett neki. A piactéren ékszereket árusító Tiffanyt megkérdezhetjük, van-e neki ilyen gyöngysora, de ő természetesen nem tart ilyen drága holmit. Ha Virginiusnak odaadtuk már az iránytűt, akkor nálunk kell legyen Flora gyöngysora. Miután odaadjuk ezt a lánynak, kapunk tőle egy Mosómedve rúnát.

 

Valeri - Valeri

Küldetésadó: Valeri

Valeri akkor jelenik meg, ha meghúzunk egy zölden ragyogó vasgyűrűt, amelyből városszerte összesen 5 található (ld. "Rúnák és vasgyűrűk" küldetés). Menjünk el hozzá a Lanilor utcába, egészen az elején, még a lejtőn fog mászkálni fel-alá. Olvassunk bele a gondolataiba: a ritka rúnákból álló kollekciójából már csak a legritkább, egy Mosómedve rúna hiányzik - és ő ez után borzasztóan epekedik. Ha visszavittük Floranak a gyöngysorát, akkor lesz nálunk egy Mosómedve rúna. Adjuk oda Valerinak, aki repesni fog az örömtől és jól megjutalmaz minket.