A IV. ereklye

Tehát amikor végre sikerül beszélnünk Thaddeusszal, ő hosszasan mesél a Varázslók háborújáról, Behrlihnről, a gonosz mágus bebörtönzéséről. Azt is elmondja, hogy a börtönét számos erős varázslat képezi, és még a helyét is el akarták rejteni, hogy senki se találhasson rá, ezért egy ember kezébe a lehető legkevesebb "tudást" helyezték, így esett, hogy az egyik pecsét nyitjának titkát öt emberre bízták akkor. Az öt embernek pedig csak külön-külön annyi információt hagytak meg, ami a pecsét egyötödéhez tartozott. Ez az öt ember minden bizonnyal hagyott hátra valami nyomot arra nézve, hogy mi volt az a titok, amit reá bíztak. Annak ellenére, hogy az az öt személy már biztosan nem él, hiszen ez már vagy ezer évvel ezelőtt történt, az általuk meghagyott nyomra azért még ráakadhatunk. Ezért azt a feladatot kapjuk, hogy keressünk olyan nyomravezető tárgyakat, ereklyéket, amelyek alapján majd kideríthetjük, hogyan nyissuk ki a börtön pecsétjét. A helyét már megtalálta Zandalor, amikor az első lezáró varázslat erejét felhasználta a várost védelmező pajzshoz: a Bajnok akadémia alatt húzódó katakombákban.
Miután semmi további információt nem sikerül összeszednünk, kezdjük el felfedezni a várost. Mivel ez egy végigjátszás, természetesen részletesen leírom, hová kell menni, kivel kell beszélni, és milyen küldetéseket kell elvégezni ahhoz, hogy szert tegyünk ezekre az ereklyékre. :-) Ezen kívül megjegyezném még, hogy valahányszor szert teszünk egy ilyen nyomravezető ereklyére, amikor az adott helyről távozni akarunk, egy fénysugár kíséretében hirtelen eltűnünk és Bellegar arénájában találjuk magunkat. Ebben az arénában Behrlihnnel karöltve kell megküzdenünk a Bellegar által megidézett lényekkel, de a legyőzésükre szánt idő mindig egyre kevesebb. Ha meghalunk, vagy nem sikerül az adott időn belül végeznünk, akkor Bellegar újra kristálybörtönbe zár minket és egy korábbi mentéstől kell folytatnunk a játékot - ezért célszerű minden alkalommal készíteni egy mentést, amikor már a felszerelésünkben van az újabb ereklye.

 

Forrás tér

 

A IV. ereklye - Clue IV

Küldetésadó: Thaddeus

A negyedik ereklye a Mérnök birtokában van. Ahogy már megszoktuk, most is egy rakás küldetést kell elvégeznünk ahhoz, hogy megszerezzük ezt a becses tárgyat. Hányattatásaink a Mardaneus téren kezdődnek, amikor kiderül, hogy egy óriási fa nőtt oda, aki nem enged át senkit a tér másik oldalára, viszont rendesen tizedeli az onnan kitörni vágyó zombikat. Ez eddig rendben is van, csakhogy nekünk mindenképpen el kell jutnunk a Varjúfészekbe, ami "odaát" van. Teljesítsük a "Nagy fába vágni a fejszét" küldetést, s máris szabad lesz az utunk. Vágjunk át a téren, majd a Varjúfészek nevű megszállt területen, amíg elérjük az Elfeledett kripta nevű katakombába nyíló csapóajtót (Claire lángoló házával srégen szembe). Ereszkedjünk alá.
Elfeledett kriptaItt egy Sompolygó nevű törpe troll fogad minket, aki folyamatosan áradozik a Mesteréről, azaz a Mérnökről. Miközben beszélgetünk vele, olvassunk bele a gondolataiba (zagyvaságnak tűnő szöveget mormol magában). A kis muki ezután faképnél hagy minket. Vergődjünk át a tűzcsapdákon, húzzuk meg a kapcsolókart. A következő szakaszon ismét találkozunk Sompolygóval, megint válthatunk vele néhány szót, ismét olvassunk bele a gondolataiba (további zagyvaságok). Megint át kell jutnunk a tűzcsapdákon, és a folyosón végén egy újabb kapcsolókart kell meghúznunk. Ahhoz, hogy a következő teremből kijussunk, meg kell húznunk egy kissé elrejtett kapcsolókart. Ehhez ugorjunk fel a bal oldalon található kiszögellésre, majd innen balra a szemközti falon lévő sziklaperemre, s onnan át egy harmadikra, ahol a kapcsoló van. Húzzuk meg. Ekkor kinyílik egy ajtó. Ugorjunk le, majd menjünk be a helyiségbe. Itt találunk egy Abbott nevű gyógyítót. Beszélgessünk vele. Elmeséli, hogy a Mérnök valamikor egy a gonosz oldalról hozzájuk átállt ember volt, aki zseniális találmányaival segítette a gyógyítók munkáját. Ám egyszer régen, hogy ne árulhassa el a rengeteg titkot, bezárták őt a titkos tekercsekkel együtt. A Mérnököt most megidézték, hogy segítségükre legyen, csakhogy az egykor elárult szellem most ellenük fordult és megszállta Abbott társának testét, akivel együtt végrehajtották a szertartást. A Mérnök ebben a testben nekifogott gonosz tervének végrehajtásához: temérdek élőhalottat és zombit hívott elő a földből, és uszította őket a város ellen. Ideje indulni, menjünk tovább. Az utolsó ajtó előtt azonban utunkat állja ismét Sompolygó. A gondolatolvasás segítségével újabb zagyva mondattöredéket sikerül kiszednünk belőle. Miután eltűnik, hátrahagy egy méregcsapdát, amin egyszerűen nem lehet átjutni élve. Kérdezzük meg Abbott véleményét a dologról. Ugyanezt mondja. Ha most beleolvasunk a gondolataiba, megtudjuk, hogy már azt tervezgeti, hogy feláldozza magát, hiszen végül is köze van az elszabadult pokolhoz. Ekkor két lehetőségünk van: vagy beküldjük az öreget a csapdába, s halálával kikapcsolja azt, vagy - és én ezt a megoldást javaslom - mondjuk el neki, hogy Sompolygó valamit ismételgetett magában, ami lehet akár a csapda hatástalanító varázsigéje is. Ha ezt a lehetőséget választjuk, Abbott ennek nagyon megörül és máris kimondja a bonyolult és hosszú varázsigét. A méreg csapda hatástalanná válik. Mehetünk is tovább.
Kint a Forrás téren meglepő módon egy szál ellenséget sem találunk. Menjünk fel a széles lépcsősoron, majd forduljunk be a Bajnok akadémia előtti térre. Ekkor befut a varázslat után a kimerültségtől pihegő Abbott is - jött segíteni. Ezután meghallgathatjuk a Mérnök "most meghaltok, ti áruló kutyák" beszédét, és temérdek élőhalott bújik elő a földből, Sompolygó pedig valami szerkezetet indít be, ami egyfajta pajzsot képez. A videó bejátszásban szemügyre vehetjük a négy különböző szimbólummal ellátott rúna helyét - tehát értelemszerűen ezekre kell majd koncentrálnunk. Vigyázzunk, hova lépünk, mert az udvar tele van olyan lépőkövekkel, melyek méregfelhőt eregetnek, vagy különféle módokon sebeznek meg minket. Célszerű mindjárt elrohanni jobbra, s fal tövében lévő egyik kart meghúzni, majd tovább az oszlopos folyosó végébe, s meghúzni a következő kapcsolókart. Ezután vágjunk át a tér másik felére, arra az oldalra, ahol kicsit arrébb a bejárat is található. Itt is lesz egy rúna, húzzuk meg a kapcsolókart. Már csak egy van: az oszlopos folyosón, a sarokban. Miután mind a négy kapcsolókart meghúztuk, kialszik a négy jelkép a boltíven, és egy hatalmas robbanás végez Sompolygóval. Ezután fókuszáljunk a Mérnökre. Kocogjunk fel az emelvényre, majd küzdjünk meg vele. Ha őt is megöltük, vegyünk el tőle mindent és pakoljuk ki a megjelenő ládát. A benne talált kardot vizsgáljuk meg. A rávésett mondat a következő: "A Tűz isten lakozik a kígyó elméjében."

1. Tipp: mivel azzal, hogy megöltük a Mérnököt, még két másik küldetést is elvégeztünk, érdemes visszamenni Nericonhoz ("Nericon haragja") és Augustushoz ("Feltámadás") a jutalmakért.
2. Tipp: bár a negyedik ereklye van a Mérnök birtokában, mégis én azt javaslom, hogy szerezzük meg előbb az ötödik ereklyét, s csak azután lássunk neki ennek a küldetésnek. Ugyanis miután megszabadultunk a Mérnöktől, mindjárt bemehetünk a Bajnok akadémiára, melynek kapuja innen, a Forrás térről nyílik, s folytatólagosan játszhatunk tovább így a játékkal. Ám ez csak egy praktikus sorrendváltoztatás, semmi sem történik, ha mégis az ötödik ereklyét hagyjuk utoljára.